Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Δουλειά δεν είχε ο διάολος...


Καιρό έχω να μπω στο blog και όπως θυμάμαι το είχα αφήσει στην επερχόμενη παρουσίαση για τον William Morris, όσο ήμουν ακόμα με τη ΦΛΕΦΑΛΟ. Η παρουσιάση έγινε και τις μέρες που ακολούθησαν συνέβησαν πολλά και διάφορα. Ένα από αυτά ήταν και η παραίτηση μου από τη λέσχη. Η παραίτηση έγινε μέσω email (ζήτημα κι αν το διάβασε κανείς εκτός από τον αρχηγό της λέσχης ενώ είχα ζητήσει να διαβαστεί από όλους ή έστω από τους περισσότερους.)Στην τελευταία παράγραφο του κειμένου, έγραφα τα εξής και τα ποστάρω όπως τα έστειλα:

Έπειτα από όλα αυτά λοιπόν, έχοντας θεωρηθεί ένοχος για πράγματα που έκανα ή και που δεν έκανα, διανύοντας τις τελευταίες βδομάδες μια περίοδο παρεξηγήσεων, επεξηγήσων και εξεγήσων, έχοντας θεωρηθεί από άτομα της λέσχης (και φίλους της) ως εχθρός ή ανισόροπος ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα, υποβάλλω την παραίτηση μου από τη ΦΛΕΦΑΛΟ. Όχι, δεν επέλεξα να κάνω την παρουσίαση του Ζερβού, αντιθέτως δεν θα λάβω μέρος όπως είπα εξαρχής. Όχι, δεν αλλάζω στρατόπεδο και φυσικά δεν τάσσομαι υπερ του Σωτήρχου (ο Σταμάτης και άλλα μέλη γνωρίζουν τους λόγους) και των όποιων εχθρών, αν όντως υπάρχουν. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με κανένα μέλος της ΦΛΕΦΑΛΟ, αντιθέτως έχω πολύ καλές σχέσεις με τους πιο πολλούς από εσάς και πάνω από όλους με το Σταμάτη, άσχετα αν τις τελευταίες μέρες υπήρξε μεταξύ μιας κάποια ένταση. Αναγνωρίζω το έργο και την προσπάθεια της λέσχης αλλά μετά από όλα όσα συνέβησαν και στα οποία πρωταγωνιστούσα, έχοντας προκαλέση σύγχηση και αντιδράσεις, προτιμώ πια να απέχω. Τουλάχιστον να είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις όποιες μου πράξεις και όχι να εκθέτω τη λέσχη. Δεν ξέρω αν προσέφερα αρκετά στη ΦΛΕΦΑΛΟ και τα μέλη της, σίγουρα πάντως δημιούργησα μια ένταση στο τέλος.
Ελπίζω να σεβαστείτε την απόφαση μου. Ευχαριστώ για τη συνεργασία και όσα ζήσαμε μέχρι στιγμής μαζί ως λέσχη και ως παρέα. Εύχομαι να συνεχίσετε την προσπάθεια σας για την ανάδειξη της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Με σεβασμό προς όλα τα μέλη της ΦΛΕΦΑΛΟ
Γιώργος Χατζηκυριάκος
πρώην επιτιμο μέλος ΦΛΕΦΑΛΟ


Αν και πέρασαν μήνες από τότε, φαίνεται πως σε μερικούς όχι απλά δεν άρεσε η παραίτηση μου αλλά προτίμησαν να την δουν μέσα από τα δικά τους μάτια. Κι έτσι, μετά από τόσο διάστημα, ο παλιόφιλος Σταμάτης και η παρέα, επέστρεψαν με ειρωνίες, μπιχτές και προσβολές όπως φαίνεται στη σελίδα της λέσχης http://flefalo.blogspot.com/ με αφορμή το κείμενο του Nihilio που είχε ανεβάσει μήνες νωρίτερα στη δική του σελίδα. Το συνετό θα ήταν να μην ασχοληθώ,όπως έκανα τόσον καιρό έχοντας με σπουδαιότερα πράγματα να ασχολούμαι και που δεν άφηναν περιθώριο για ελεύθερο χρόνο-όπως διαθέτουν μερικοί αργόσχολοι. Όμως οι προσβολές συνεχίστηκαν και αυτή τη φορά ονομαστικά"" Και επειδή δεν έχουν να κάνουν με κάποιον δειλό, όπως τους αρέσει να πιστεύουν, ορίστε η απάντηση τους για να την διαβάζουν όποτε θέλουν χωρίς να περιμένουν από κάποιον να τους την αφηγηθεί:

Αν και αρχικά πίστευα πως μετά την αποχώρηση μου από τη λέσχη ο καθένας θα συνέχιζε το δρόμο του, βλέπω πως ο κύριος Μαμούτος (ο παλιός μου φίλος Σταμάτης) αρέσκεται στο να προκαλεί μπελάδες, με ειρωνείες και προσβολές και φυσικά με βρώμες στις οποίες αναζητά ακροατήρια. Τουλάχιστον εκείνος, ας το παραδεχτούμε, το κάνει με έναν πιο κόσμιο τρόπο σε αντίθεση με άλλους (επίσης παλιόφιλους) που βρίζοντας ευθέως και πλαγίως, φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της ΦΛΕΦΑΛΟ, το οποίο και παρουσιάζουν πολύ διαφορετικό από όσο κάποια άλλα μέλη προβάλουν μέσα από τα έργα τους(και αναφέρομαι ονομαστικά σε μερικούς όπως στον Γιάννη-ιδρυτή της Λέσχης, τον Χάρη, τον Κώστα-Eddie, τον Γιώργο, τους Δημήτρηδες-Αργασταρά και Σιάββα) για τα οποία δεν υπάρχει αμφιβολία για την αγάπη τους προς το Φανταστικό και τη Λογοτεχνία και τη σωστή έννοια της λέσχης που κάποτε, με μεγάλη μου χαρά, αποτελούσα κομμάτι.
Όλον αυτόν τον καιρό έπειτα από την αποχώρηση, ο κύριος Μαμούτος θεωρούσε πως κρυβόμουν στο βούρκο μου και δείλιαζα να εμφανιστώ. Ενημερώνω τον κύριο παλιόφιλο ότι δεν βρισκόμουν σε κανέναν βούρκο διότι η δική μου ζωή (όπως θα θυμάσαι) δεν γυρνάει μονίμως γύρω από ένα όραμα – που πλησιάζει την παράνοια όπως συμβαίνει στη δική σου περίπτωση – ούτε είμαι από εκείνους που ζυγίζουν τους ανθρώπους με το αν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μου ή όχι. Κι αυτό επειδή τους αντιμετωπίζω ως ανθρώπους, ως φίλους (όπως κι εσένα μέχρι που με τοποθέτησες στη μαύρη λίστα) και όχι ως συμπολεμιστές σε έναν πόλεμο που κατασκευάζουμε από μόνοι. Διότι καλός ο σκοπός αλλά μην φτάνουμε και στα όρια της τρέλας βλέποντας τους πάντες γύρω μας ως σύμμαχους ή ως εχθρούς.
Και βέβαια, δεν κρυβόμουν απλώς δεν ασχολούμουν μαζί με κάτι το οποίο ακολουθεί το δικό του δρόμο όπως εσύ και η λέσχη. Κι ο λόγος που εμφανίζομαι τώρα είναι οι προσβολές στο όνομα και το χαρακτήρα μου.
Να σου θυμίσω λοιπόν (και να το μάθουν και τα υπόλοιπα μέλη διότι μάλλον σε κανέναν δεν το έδειξες αλλά τους τα είπες όπως σε βόλευε) πως στο κείμενο της παραίτησης μου από τη λέσχη, δήλωσα πως δεν είχε κανένα πρόβλημα με κανένα μέλος της ΦΛΕΦΑΛΟ, τονίζοντας τις μέχρι τότε άριστες σχέσεις που είχαμε ως συνεργάτες και ως παρέα. Ούτε προσέβαλα κανέναν από εσάς ούτε και σας έθιξα. Οπότε ποιος ο λόγος για προσβολές από τη μεριά σας και μάλιστα με τόσο πάθος (για να μην πως με κάλο στον εγκέφαλο) όπως αυτή του Skull; Και όλο αυτό περι προδοσίας; Τι ακριβώς πρόδωσα; Τις αρχές της λέσχης ή τον στόχο της; Το Φανταστικό ή τη Λογοτεχνία; Μήπως κάποια ιερή σταυροφορία ή απλώς έναν άνθρωπο που δεν ήξερε πώς να συμπεριφερθεί έχοντας τυφλωθεί από την οργή που του προκαλούσε ο οποιοσδήποτε δεν συμφωνούσε μαζί του; Εκτός κι αν η ΦΛΕΦΑΛΟ δεν είναι λέσχη ρομαντικών και φοιτητών αλλά καμιά σέκτα ή θρησκευτική αίρεση.
Αν θέλουν λοιπόν τα μέλη της λέσχης (που θίχτηκαν τόσο πολύ από την «προδοσία» για να με βρίζουν) να μάθουν γιατί αποχώρισα, ας μάθουν το εξής: μία παρεξήγηση μεταξύ του Σταμάτη κι εμένα, ο Στάμος την μετέτρεψε από τρίχα σε τριχιά, μου μίλησε με άσχημο τόνο και για να με αφήσει να του εξηγήσω έπρεπε να παραστώ σε δίκη μπροστά από τα μέλη της λέσχης. Μάγκες, χίλια συγνώμη, αλλά δεν ανέχομαι κανέναν, ούτε φίλο, ούτε συνεργάτη ούτε κανέναν, να μου μιλά σαν να είμαι το σκυλί ή ο υπηρέτης του, και φυσικά δεν επρόκειτο να παραστήσω μέσα στην παρέα τον κατηγορούμενο με δικαστές και όλα τα συναφή που μοιάζουν με γελοιότητες. Πιστεύω πως κάθε νοήμων άνθρωπος το ίδιο θα έκανε στη θέση μου. Διότι εγώ ήξερα τη Φλεφαλο ως λογοτεχνική Λέσχη και όχι ως Τάγμα όπως μάλλον την θεωρούσαν κάποιοι εξ αρχής.
Για αυτό και επαναλαμβάνω πως δεν είχα τίποτα άσχημο ούτε με τη λέσχη ούτε και με τα μέλη της. Αλλά μάλλον ο αρχηγός σας θα σας τα μετέφερε αλλιώς οπότε κι εσείς βγάλατε τα συμπεράσματα σας και να που επιδοθήκατε σε μια σειρά από ανωριμότητες και προσβολές. Εάν αυτό γουστάρετε, με υγειά σας. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα να παριστάνετε τους διανοούμενους (απευθύνομαι σε αυτούς που με προσέβαλαν και όχι σε κανέναν άλλο). Και αν δεν μπορείτε να σεβαστείτε την απόφαση ενός ανθρώπου –οποιουδήποτε ανθρώπου – δεν είστε άξιοι ούτε για λέσχες, ούτε για τη λογοτεχνία ούτε για τίποτα άλλο εκτός από τον φανταστικό σας κόσμο.
Σταμάτη, δεν είχα την απαίτηση να με κορνιζάρεις στο blog της λέσχης ούτε και να με αναφέρεις πουθενά (αν και γνωρίζω πως το κάνεις κάθε μέρα), αλλά μη μιλάς για αχαριστία όταν ο ίδιος επιδίδεσαι σε γραφικότητες όπως το να κόβεις φωτογραφίες και να κάνεις κηρύγματα για φιλίες. Δεν παραπονέθηκα στον Νιχίλιο για αυτές σου τις πράξεις, έγιναν όμως ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην ελληνική κοινότητα του Φανταστικού . Κανείς δεν κλάφτηκε σε κανέναν, αντιθέτως το διασκεδάσαμε με πολύ γέλιο! Ο Νιχίλιο το ξεκαθάρισε από την αρχή στο κείμενο του ότι δεν μιλάει (μόνο) για σένα, αλλά αφού σου αρέσει να τρώγεσαι (όπως έκανες μετά την παρουσίαση στον Ιανό), καλοφάγωτα.
Παναγιώτη-Voodoo, δεν σου ζήτησα ποτέ να με ψηφίσεις διότι πολύ απλά δεν θυμάμαι να οργανώθηκε κάποια ψηφοφορία. Σου ζήτησα να δεις ξεκάθαρα κάποια πράγματα και ως φιλελεύθερο άτομο, να τα κρίνεις με πιο ορθά κριτήρια αντί να παπαγαλίζεις. Από ότι φάνηκε στην πορεία όμως, έγινες κι εσύ ένα πάρα πολύ πιστό Ουρουκ-Χάι.
@Infinitus (όποιος κι αν είσαι), πιάσαμε το νόημα του κειμένου σου, μόνο μάθε κάποια στιγμή να γράφεις. Θέλεις πολύ ακόμα…
@Skull (όποιος κι αν είσαι), πάρε ένα ηρεμιστικό να χαλαρώσεις και μην κάνεις σαν παρατημένη γκόμενα. Αν ήξερα πόσο πολύ θα έτσουζε τον κώλο σου η παραίτηση μου, δεν θα το έκανα, συγγνώμη. Επίσης, κάποια στιγμή να καταλάβεις πως βρίσκεσαι σε Λέσχη Ανάγνωσης και Φίλων του Φανταστικού (αν τα λέω καλά κύριοι)και όχι σε λέσχη Φιλάθλων Ποδοσφαίρου.
Τέλος, αν θέλετε μια γνώμη, ως λέσχη κοιτάξτε να ενώσετε το Φανταστικό και όχι να το κάνετε ένα ακόμα τσιφλίκι που θα υποδιαιρεθεί άλλα μικρότερα κτήματα. Άλλοι ήταν οι ενάντιοι μας εξαρχής, αλλά εσείς οδηγήσατε τον πόλεμο ανάμεσα μας. Έτσι δεν πάει μπροστά το πράγμα και ο σκοπός της λέσχης (αν είναι ο αγνός σκοπός που θυμάμαι κάποτε) θα πάει στράφι και θα χειροτερέψει την κατάσταση. Επίσης, για εσάς τους λίγους ή τους πολλούς (αναλόγως πόσοι αισθάνεστε να βρίσκεστε σε αυτήν την κατηγορία), που σας αρέσει να επιδεικνύεστε, να καταδικάζετε, να βρίζετε και να δυσφημίζετε, να καταλάβετε πως έχετε να κάνετε με ελεύθερους ανθρώπους που αγαπούν εξίσου αυτά που αγαπάτε κι εσείς(αν όντως τα αγαπάτε), σεβόμενοι τις γνώμες και τις απόψεις των άλλων και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια τους.
Σταμάτη, σε είχα κι εγώ σε περισσότερη εκτίμηση. Καλό δρόμο.


""είναι ομολογουμένως διασκεδαστικές μιας και θυμίζουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Φαίνεται πως κάποια (και δυστυχώς από τα ηγετικά) μέλη της λέσχης έχουν μπερδέψει την Μπάλα με τη Λογοτεχνία και άλλα πολλα...