Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Εκριζωτής του Gerald Brom



Μαθαίνοντας πρόσφατα πως ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία Φαντασίας πρόκειται να μεταφερθεί στον Κινηματογράφο, βρήκα την αντίστοιχη βιβλιοπαρουσίαση που είχα κάνει πριν απο χρόνια στο πρώτο τεύχος του περιοδικού 2012. Ο λόγος για τον Εκριζωτή (The Plucker) του Gerald Brom που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma Press. Το αρθράκι έχει σταλθεί και στο περιοδικό Bookmarks αναμένοντας τη δεύτερη του δημοσίευση.

Εκριζωτής
Τζέραλντ Μπρομ
Εκδόσεις Jemma Press


Τι θα πιστεύατε αν κάποιος σας έλεγε πως τα παιχνίδια που σας κρατούσαν συντροφιά στην παιδική σας ηλικία είχαν ανθρώπινα αισθήματα και καταδικάστηκαν σε ένα ζοφερό κόσμο όταν εσείς τα παραμελήσατε μεγαλώνοντας; Ο Τζέραλντ Μπρομ, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους στο χώρο του Φανταστικού ήρθε να μας διηγηθεί μια τέτοια ιστορία μέσα από το πρώτο του εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τον τίτλο «Εκριζωτής».
Στην Νότια Καρολίνα του 1942, ένα παιδί, ο Τόμας, περνάει την παιδική του ηλικία στο πατρικό του μαζί με Μέιμπελ, την υπηρέτρια της οικογένειας και τα παιχνίδια του. Διαθέτει μία τεράστια συλλογή παιχνιδιών μα όσο το παιδί μεγαλώνει καταδικάζει μερικά από τα παιχνίδια του να μείνουν ξεχασμένα κάτω από το κρεβάτι, δίχως να γνωρίζει ότι εκείνα έχουν ανθρώπινα συναισθήματα και εξαρτώνται από τον ίδιο μέσα από ένα δεσμό αγάπης. Ένα από αυτά είναι και ο ευαίσθητος Τζακ, ο γελωτοποιός. Όπως και τα περισσότερα παιχνίδια του Τόμας έτσι και ο Τζακ φοβάται τον Κόσμο Κάτω από το Κρεβάτι και τη λησμονιά στη Σοφίτα. Όμως κάτι ξαφνικό συμβαίνει για να αποδείξει στον Τζακ ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα για ένα παιχνίδι από την εγκατάλειψη. Καθώς ο πατέρας του Τόμας επιστρέφει από ένα ταξίδι θα φέρει μία περίεργη κούκλα για τη συλλογή του γιου του. Μόλις η τρομαχτική φιγούρα θα βρει κατοικία στο δωμάτιο του παιδιού, ο Εκριζωτής, το κακό πνεύμα που είναι φυλακισμένο στην κούκλα θα ελευθερωθεί με σκοπό να κατακτήσει την ψυχή του ανυποψίαστου Τόμας. Ο Τζακ και όσα ακόμα παιχνίδια παραμείνουν ζωντανά από τα πλάσματα του Εκριζωτή, θα ζήσουν μία τρομαχτική περιπέτεια με απώτερο σκοπό να σώσουν το παιδί που αγαπούν.
Ο Εκριζωτής είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Τζέραλντ Μπρομ. Η ασυναγώνιστη τέχνη του διάσημου ζωγράφου επικής και σκοτεινής φαντασίας καθώς και οι εμμονές της παιδικής του ηλικίας, μαζί με τα «δαιμόνια» που τριγυρίζουν στο μυαλό του, τον οδήγησαν στη συγγραφή ενός εικονογραφημένου βιβλίου όπου η ροή της ιστορίας ζωντανεύει μέσα από μια τεράστια γκάμα καθηλωτικών εικόνων. Επηρεασμένος από τα παιδικά παραμύθια, το σκοτάδι και τους λαϊκούς θρύλους της Αμερικής, δημιούργησε ένα σύμπαν όπου τα παιχνίδια έχουν ζωή και καλόβουλα αισθήματα, ενώ υπάρχουν σατανικά πνεύματα που επιδιώκουν το κακό των μικρών παιδιών.
Το μυθιστόρημα του Μπρομ είναι μία άριστη μίξη υπερφυσικού τρόμου, παιδικού παραμυθιού και ηρωικής φαντασίας. Τόσο οι παραστατικότατες περιγραφές όσο και οι ποικίλες εικόνες του βιβλίου εντάσσουν τον αναγνώστη στον αγώνα του Τζακ να πολεμήσει τον Εκριζωτή και να σώσει τους φίλους του και τον Τόμας. Μέσα από 160 σελίδες δράσης και πάνω από 100 εντυπωσιακές ζωγραφιές ο Εκριζωτής υπόσχεται μία αξέχαστη εμπειρία στο χώρο του φανταστικού και να χαρίσει μία εναλλακτική γοητεία στον κόσμο των παραμυθιών. Η ιστορία του Τζακ εγγυείται να υπενθυμίσει σε όλους την αγνότητα της παιδικής ψυχής και πώς αυτή προσπαθεί να αντισταθεί στην επιβολή των κακών πράξεων που επέρχονται με την ενηλικίωση. Μα ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η ιστορία, η εικονογράφηση θα σας συναρπάσει.

Γιώργος Χατζηκυριάκος
δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού 2012 τον Μάιο του 2007