Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Παρατηρητής


Στους μικρούς και αθέατους κύκλους των συγγραφέων του Φανταστικού είμαι γνωστός ως Παρατηρητής. Αυτό είναι και το ψευδώνυμο μου στο sff, τη διαδικτυακή κοινότητα των Ελλήνων φίλων του φάνταζι.

Αλλά από που προέκυψε το Παρατηρητής; Ετούτη ήταν η απορία μιας φίλης που βρεθήκαμε το Σάββατο στη συνάντηση των μελών του sff. Πολύ απλά το πήρα από ένα μεγάλο παραμύθι που γράφω τον τελευταίο χρόνο με θέμα τη Νοέλα, έναν αλλόκοσμο πέρα από τη Γη όπου τα Χριστούγεννα είναι παντοτινά και δεν τελειώνουν ποτέ. Οι Παρατηρητές είναι άνθρωποι που κάποτε έζησαν στη Νοέλα μα τώρα ζουν στη Γη. Ήταν κι αυτοί ξωτικά, αλαφροΐσκιωτοι Νοέλιοι που ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους, έγιναν Άγγελοι και ύστερα φωτεινά αστέρια στον ουρανό της Νοέλα. Μερικά από τα αστέρια εκείνα έπεσαν στη Γη και η ψυχή τους φώλιασε μέσα σε νεογέννητα κορμιά ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν (όπως οι νεραιδογέννητοι) έχουν την ικανότητα να βλέπουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Το βλέμμα τους φτάνει μακριά, όχι μόνο στη Γη και τον ουρανό αλλά και στο νου και την ψυχή των συνανθρώπων τους. Μπορούν να βλέπουν τις αύρες των άλλων καθώς και τις αναμνήσεις τους. Και όπως είναι λογικό έχουν μια έντονη αγάπη στις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά κάθε φορά τους κερδίζει μια ανεξήγητη μελαγχολία. Είναι τότε που άθελα τους συνειδητοποιούν πόσο μακριά βρίσκονται από το σπίτι...

Αλήθεια, πόση θλίψη θα νιώθατε κι εσείς αν μπορούσατε να κοιτάξετε μέσα στην ψυχή των συνανθρώπων σας;

Παρατηρητής επίσης ονομάζεται ο Αρκ, ο Άγγελος που έπλασε τον κόσμο της Νοέλα.

Βέβαια το ψευδώνυμο Παρατηρητής ταιριάζει και με διάφορα άλλα. Για παράδειγμα μου αρέσει να ψάχνομαι και να μην αφήνω πράγματα να περνούν απαρατήρητα. Στο κάτω κάτω οι παραμυθάδες, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες γενικότερα, πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά όντας έτοιμοι να δεχτούν ερεθίσματα από το περιβάλλον και τα γύρω δρώμενα.

Το ψευδώνυμο θυμίζει μία από τις αγαπημένες μου μπάντες, τους Iced Earth. Η μασκότ τους, η φιγούρα ορόσημο τους συγκροτήματος, εκτός από το όνομα της Set Abominae, αναφέρεται και ως Wicked και Watcher (Παρατηρητής). Ουδεμία σχέση δεν έχει βέβαια η ιστορία του Set με εκείνη που γράφω, σίγουρα πάντως είναι μία από τις μορφές που προκαλούν εντύπωση. Ειδικά στο εξώφυλλο του Alive in Athens όπου με φόντο την Ακρόπολη κρατά την ελληνική σημαία και καταστρέφει την Αθήνα. Και ας μην ξεχνάμε πως ο πρώτος που σχεδίασε τη μορφή του Set ήταν ο Greg Capullo, γνωστός κυρίως από το κόμικ Spawn ως συνεχιστής του Todd MacFarlane.

Όσο για την προέλευση του ψευδωνύμου, ας μείνουμε στο παραμύθι των Παρατηρητών.

Όμως, αν το καλοσκεφτείτε, γενικά το όνομα Παρατηρητής έχει πολλά και βαθύτερα νοήματα. Άλλωστε αυτή είναι η μαγεία των λέξεων!