Τρίτη 14 Απριλίου 2009

2009, η Χρονιά του Ελληνικού Φανταστικού


Ένα σύντομο άρθρο για την παραγωγή του Φανταστικού από Έλληνες μυθοπλάστες στο διάστημα 2008-2009


Από ότι φαίνεται οι Έλληνες συγγραφείς του Φανταστικού έχουν φέτος την τιμητική τους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρωτοεμφανιζόμενοι και νέοι σε ηλικία. Πριν από καιρό γκρινιάζαμε για τους εκδότες που δεν εμπιστεύονταν τις φάνταζι ιστορίες των Ελλήνων συγγραφέων όμως σιγά σιγά ή μάλλον γρήγορα γρήγορα, ελληνικά μυθιστορήματα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όλα ξεκίνησαν από το 2008, την περσινή χρονιά και μάλιστα μήνα Απρίλιο σαν τώρα όταν, προς μεγάλη μας έκπληξη ο εκδοτικός οίκος Λιβάνης έκδωσε μαζί (με λίγες βδομάδες διαφορά) τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ του Γιάννη Πλιώτα. Μεγάλος εκδοτικός να εμπιστευτεί πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα με μια τετραλογία στα σκαριά και μάλιστα να του εκδίδει μαζί τα δύο πρώτα; Έμοιαζε με θαύμα.

Λίγο αργότερα ο Λιβάνης εκδίδει άλλους δύο πρωτοεμφανιζόμενους και νέους ηλικιακά συγγραφείς (πώς γίνεται και οι τρεις συγγραφείς του Λιβάνη να είναι γεννημένοι το 1981;), τους γιατρούς Σάββα Γρηγοριάδη και Κωνσταντίνου Παπαχρήστου με τα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ΟΝΕΙΡΟΨΙΘΥΡΙΣΤΕΣ και Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ αντίστοιχα. Και αφού παθαίνουμε το πρώτο σοκ από τον Λιβάνη, στο προσκήνιο ξεπετάγεται ένα ακόμα μυθ. Επιστημονικής Φαντασίας, αυτή τη φορά από άλλο μεγάλο εκδοτικό, συγκεκριμένα από τα Ελληνικά Γράμματα. Πρόκειται για το ΡΕΙΒΕΝ ΣΙΤΥ του Χάρη Χρηστοφορίδη. Πριν το τέλος του 2008 οι εκδόσεις Αρς Νοκτούρνα βγάζουν το δεύτερο βιβλίο της Χρύσας Μπαχα ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ και το τέταρτο του Περικλή Μποζινάκη ΑΠΟΚΡΗΜΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ενώ οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές αποχαιρέτησαν το έτος με το τέταρτο βιβλίο της Ανθίππης Φιαμού ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ (το πρώτο μέρος της τριλογίας) και την ανθολογία ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΚΙΕΣ με ιστορίες που αναρτήθηκαν ανά καιρούς στη διαδικτυακή κοινότητα του http://www.sff.gr/ .
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε. Τους Μοντέρνους Καιρούς. Εκεί που τους είχαμε συνηθίσει να εκδίδουν βιβλία της Καρατζά, της Κοντέα, του Στυλιανού και άλλων, ξαφνικά εμφανίζεται ένα ηρωικό μυθιστόρημα 700 σελίδων με τίτλο Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΒΟΥΣ ενός ακόμα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, του Στυλιανού Μαυράκη. Μαζί με αυτό κυκλοφόρισε ένα ακόμα φάνταζι έργο, στο στιλ της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, το πολύ σοφό ΜΑΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ της Γιώτας Νάτσιου.
Έτσι μας αποχαιρέτησε το 2008. Τα βιβλία που μας έφερε έμοιαζαν πολλά για τα δεδομένα αυτής της χώρας που για χρόνια τώρα βλέπει τους νέους συγγραφείς του Φανταστικού με κακό μάτι. Κι όμως το 2009 ήρθε εξίσου δυναμικά. Διανύουμε ακόμα τον τέταρτο μήνα του έτους και ήδη μετράμε πέντε νέες κυκλοφορίες. Οι εκδόσεις Τρίτων έβγαλαν το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας ΣΧΕΔΙΟ ΦΡΑΚΤΑΛ του Κώστα Χαρίτου. Οι εκδόσεις Πλατύπους, παρά την τρομερή εμπορική επιτυχία που έκανε το Λυκόφως και τα μέχρι στιγμής τρία του μέρη, δεν δίστασε να κοιτάξει λίγο Ελλάδα και να βγάλει το ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ του Αντώνη Κρύσιλα, που αποτελεί συλλογή διηγημάτων τρόμου. Οι εκδόσεις Διόπτρα, έπειτα από την επιτυχία που τους έφερε η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ του Κωνσταντίνου Μίσσιου, έκδοσαν το δέυτερο του, αυτή τη φορά όχι τρόμου αλλά επικού φανταστικού. Ο λόγος για το Ο ΛΕΚΓΟΥΕΛ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ. Εντύπωση και πάλι προκάλεσαν οι Μοντέρνοι Καιροί με το δεύτερο βιβλίο του Μάριου Κουτσούκου ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ και του πρωτοεμαφανιζόμενου αλλά και νεώτερου σε ηλικία Βασίλη Δημητρίου Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ. Τέλος, κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο μέρος της Τριλογίας των Λαξευτών Ο ΛΑΞΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ της Βασώς Χρήστου ενώ αναμένεται από τις Συμπαντικές Διαδρομές το καινούργιο βιβλίο του Διαμαντή Φλωράκη και του πρωτοεμφανιζόμενου Αντώνη Πάσχου. Φυσικά περιμένουμε από τις εκδόσεις Λιβάνη το τρίτο μέρος από το Βασίλειο της Αράχνης του Γιάννη Πλιώτα.
Ανεξάρτητα ποια είναι η ποιότητα των βιβλίων και τα κριτήρια έκδοσης τους, η πείρα και η ηλικία των συγγραφέων, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι δύο αυτές χρονιές ήταν σημαδιακές για το Φανταστικό και όχι μόνο στη χώρα μας. Καλή επιτυχία στους συγγραφείς και είθε πάντα να βρίσκουν πόρτες ανοιχτές για να διαβαίνουν προσφέροντας σε εμάς μικρές πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου.