Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Πρώτη Πόρτα - Αλλαγή Πορείας


Σήμερα, ένα μήνα και μία μέρα από τότε που ταχυδρόμησα τα χειρόγραφα, έλαβα ένα ταχυδρομικό φάκελο από τον έναν εκ των τριών εκδοτικών. Δεν χρειάστηκε να τον ανοίξω για να καταλάβω εάν η απάντηση ήταν θετική ή αρνητική. Ο φάκελος είχε το ίδιο μέγεθος με εκείνον που τους είχα στείλει και ζυγίζοντας τον με το μάτι κατάλαβα πως περιείχε μέσα το χειρόγραφο.
Όντως, μέσα στο φάκελο υπήρχε το χειρόγραφο, άθικτο, ατσαλάκωτο και χωρίς σημειώσεις. Μαζί βρισκόταν κι ένα σύντομο σημείωμα που έγραφε:

26-5-2010
Αγαπητέ κύριε
ευχαριστούμε που προτιμήσατε τον εκδοτικό μας οίκο για να την υποβολή του έργου σας. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στο εκδοτικό μας πρόγραμμα.


Αυτή ήταν η πρώτη απόρριψη για το Τραγούδι του Χρόνου. Ένα αναμενόμενο εμπόδιο για το Ταξίδι του Λουκά και της Φωτεινής.
Αν ένιωσα άσχημα; Δεν θα το ΄λεγα. Έχω πάρει το βάπτισμα του πυρός από παλιά και όπως λέει η παροιμία, μαθημένο το βουνό από τα χιόνια. Πέρα από αυτό γνώριζα εξαρχής τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο φιλόδοξο έργο για εκδωθεί. Για αυτό και δεν πρόκειται να το αφήσω αλλά θα το παλέψω μέχρι εκεί που μπορώ.
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε το πιο βασικό από όλα. Για να εκδωθεί ένα βιβλίο (εκτός από "κοκαλάκι νυχτερίδας")χρειάζεται τύχη. Κι από τύχη δεν πάμε και τόσο καλά.
Αν ήταν κάτι που με πήρε απο κάτω με τη σημερινή απόρριψη ήταν η προτίμηση που είχα για τον συγκεκριμένο εκδοτικό. Τα Ελληνικά Γράμματα έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, ίσως την καλύτερη στο χώρο του νεανικού βιβλίου, από θέμα έκδοσης, ειδικά στα μετεφρασμένα και μάλιστα με προσιτές τιμές. Οπότε εκείνο το αφελές όνειρο πως το Τραγούδι του Χρόνου θα βρισκόταν πλάι στις σειρές Septymus Heap, Lemoni Snicket και Sebastian Dark, δεν βγήκε και ούτε θα βγει αληθινό.
Oh well



Και το Ταξίδι στην Άναστρη Νύχτα συνεχίζεται...


...You’re chasing twilight and you know
You will be on your own...


Blind Guardian - Sacred