Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

The day that never comes



Τελευταία οι απορρίψεις έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή. Μίλησα με έναν φίλο μου συγγραφέα, τον Φ, που προσπαθεί εδώ και κάτι μήνες να βρει εκδότη για το τρίτο του βιβλίο και μου είπε πως μέχρι στιγμής έχει δεχτεί τρεις απορρίψεις. Παρόμοια ήταν τα νέα από έναν άλλο φίλο, τον Π, του οποίου το νέο μυθιστόρημα απορρίφθηκε από δύο εκδοτικούς, όπως και από άλλη μια φίλη, τη Γ που ενώ το βιβλίο της άρεσε στους αναγνώστες του εκδοτικού που το είχε στείλει (και μάλιστα συστημένη), της έκλεισαν ευγενικά την πόρτα με τη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία να το εντάξουν (μεγάλο πρόβλημα βρε αδελφέ...). Δεν παρέλειψαν βέβαια να της υπενθυμίσουν την οικονομική κρίση, το μεγάλο αυτό κακό που θέλει τους εκδοτικούς να προσέχουν πολύ τις επενδύσεις τους.
Εντάξει, την τελευταία περίπτωση εκ των τριών, ας τη δεχτούμε χωρίς να λάβουμε στα σοβαρά την ηλίθια δικαιολογία της απόρριψης της (ήταν πάντως τυχερή που της αιτιολόγησαν την απόφαση τους διότι σπάνια συμβαίνει αυτό). Η Γ δεν έχει εκδώσει τίποτα ποτέ της οπότε αποτελεί ρίσκο για κάθε εκδοτικό όπως συμβαίνει με κάθε νέο συγγραφέα. Οι άλλοι δύο όμως που αναφέρθηκαν έχουν κάνει προ πολλού τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Ο Π έχει βγάλει το πρώτο του βιβλίο από μικρό εκδοτικό και μάλιστα, από όσο ξέρω, πηγαίνει καλά ενώ ο Φ έχει δύο βιβλία στο ενεργητικό του, απο μεγάλους εκδοτικούς και τα δύο. Το να αναφέρω πως και οι δυο τους είναι καλοί συγγραφείς, υποθέτω πως δεν έχει σημασία. Για τους εκδοτικούς πάντως δεν είχε.
Τι να πεις; Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες. Ποιους πρίγκηπες δηλαδή, για όλους μας δύσκολοι είναι και θα ακολουθήσουν και δυσκολότεροι. Τουλάχιστον η Γ έμαθε το λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε το βιβλίο της, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις μέρες μας σπάνια μαθαίνετε την αιτία που το πόνημα σας δεν γίνεται δεκτό. Και μετά κάθεστε και σπάτε το κεφάλι σας με ένα σωρό υποθέσεις γύρω από το έργο σας.
Όσο για μένα, βρίσκομαι κι εγώ στον πάγκο μαζί με τους υπόλοιπους. Το Τραγούδι του Χρόνου έλαβε την δεύτερη του απόρριψη μία βδομάδα πριν. Καθώς το διάστημα των τριών μηνών από την ημέρα της αποστολής είχε πια περάσει, ακολουθώντας το τυπικό που ορίζουν οι εκδόσεις Πατάκη στην ιστοσελίδα τους, τηλεφώνησα ώστε να ενημερωθώ για το αποτέλεσμα. Μίλησα με τον υπεύθυνο και εκείνος μου ζήτησε το όνομα μου. Έπειτα μου ζήτησε να περιμένω λίγο ώστε να ψάξει στο αρχείο. Περίμενα μερικά λεπτά, τα οποία ένιωσα πως περνούσαν βασανιστικά αργά, αν και τι είναι λίγα λεπτά μπροστά στην αγωνία τριών μηνών; Τίποτα. Όπως και το αποτέλεσμα.
- Το Τραγούδι του Χρόνου;
- Μάλιστα...
- Εμ...δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική.

Κι έτσι έλαβα την δεύτερη απόρριψη στο Τραγούδι του Χρόνου. Όλοι γνωρίζουμε πως οι εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει μια μεγάλη, σχεδόν αναρίθμητη σειρά παιδικών και νεανικών βιβλίων, την οποία και συνεχίζουν. Το Ταξίδι του Λουκά και της Φωτεινής δεν θα είναι κάποιο από αυτά τα βιβλία.

Μα το Ταξίδι συνεχίζεται..

When you open your eyes
When you gaze at the sky
When you look to the stars
as they shut down the night
you know
the story ain' t over


Avantasia -The Story ain't over